access_time 25.01.2021 (09:16:30) person Admin

Pepelnica vinove loze

Pepelnica vinove loze

Pepelnica vinove loze (Uncinula necator)

 

Pepelnica se takođe javlja na svim zelenim delovima vinove loze. Dakle, listovima, peteljkama, lastarima, viticama, cvatu, peteljkama i bobicama. Listovi mogu biti napadnuti u svakom stadijumu razvoja od tek otvorenih do potpuno razvijenih listova. Čak štaviše, poznati su slučajevi prezimljenja pepelnice unutar pupa, pa je moguće već u rano proleće da cijeli izboj, svi listovi i mladi grozdić budu zaraženi pepelnicom. Na licu zaraženih listova pojavljuje se belkasta prevlaka koja potiče od micelija i oidija. Nenapadnuti deo izboja normalno raste dok delovi napadnuti zarazom zaostaju u rastu. Izboji i listovi se uvijaju i suše. Kad su zaraze jake čitav list se osuši i uvije prema gore. Ali to su ipak retke pojave, budući da je list vinove loze otporniji na pepelnicu od na primer jabuke, breskve ili ruže. No, ipak je glavni napad ove bolesti na grozdove, gde i nanosi najveće štete.

Osim grozda može biti napadnut i cvat pre oplodnje. Napad je obično delimičan. Na cvetovima gljiva razvija sivi micelij i uzrokuje njihovo sušenje i opadanje.

Bobice mogu biti napadnute od zametanja do šarka. Nakon oplodnje, kad dostignu 2-3 mm mogu biti potpuno prekrivene pepeljastom prevlakom koja potiče od micelija i oidija. Kod jakih zaraza bobe izgledaju kao potpuno posute pepelom. To je upravo i glavna razlika između pepelnice i peronospore, jer dok je grozdić kod peronospore snežnobeli, kod pepelnice je sivkasti.

Bobice koje su zaražene neposredno nakon oplodnje, zaostaju u rastu, pokožica im je mnogo deblja i tvrđa od nezaraženih boba. Bobe koje su zaražene u fazi aktivnog rasta pucaju. I to tako da se raspuknu do semenke. Semenka se vrlo jasno vidi kroz veliki prorez bobe. Takve bobe nakon prve ozbiljnije kiše počnu truliti i uzrokovati sivu plesan.. Naravno da se bobe dok puknu više ne mogu zaštititi.

 Moguće je bobe dok još imaju pepeljastu prevlaku uspešno zaštititi nekim od novijih sistemičnih ili lokalsistemičnih preparata. Potrebno je brzo delovati jer se bolest u navedenoj fenofazi jako širi, najpre zbog povoljnih uslova unutar mesta gdje se grozd nalazi.

Uslovi razvoja pepelnice

Početne zaraze su vrlo slabe i većinom se previde. Pepelnica se najintenzivnije razmnožava od 22-28°C, mada se može razmnožavati i na nižoj temperaturi, ali je onda i slab napad. Pri temperaturama od oko 35 °C napad prestaje. Za razliku od od uzročnika peronospore, uzročnik pepelnice ne treba kapi vode, dakle ni padavine. Razmnožava se već pri relativnoj vlazi od 30%. Premda se pri višoj relativnoj vlazi umnožava mnogo brže, relativna vlaga je bitnija za sporulaciju nego za klijanje. Vodeni sloj na biljkama nepovoljno utiče na infekcije jer oidije abnormalno klijaju i pucaju. Bitno je napomenuti da zaštitu od pepelnice treba provoditi nezavisno o kiši.

Sredstva za zaštitu bilja protiv pepelnice.

Kao šta je bilo reči za peronosporu, tako se i protiv pepelnice služimo kontaktnim, sistemičnim, i kombiniranim sredstvima. Za razliku od peronospore, na pepelnicu je moguće kurativno djelovanje, dakle nakon vidljivih simptoma zaraze. Od kurativnih sredstava najbolje delovanje imaju kombinacije spiroksamina s triazolima i kinolina s triazolima. Takođe odlično djelovanje, čak i kurativno, ako se primene u određenom razdoblju nakon pojave simptoma, imaju sredstva na osnovi boskalida i metrafenona. Starija sredstva na bazi triazola te bipiridina imaju ograničeno djelovanje s obzirom na pojavu rezistentnosti pepelnice vinove loze na navedene aktivne materije, te se moraju primjenjivati strogo ograničeno i u kombinaciji sa sumpornim preparatima.

Preparati registrovani za suzbijanje pepelnice na v.lozi

Quadris, Promesa, Cantus, Collis, Karathane, Sabithane, Rubigan, Flamenco, Olymp. Punch, Impact, Quadris Max, Verita, Anvil, Stroby, Ardent, Crystal, Vivando, Systane, Topas, Talendo, Bumper, Presing, Tilt, Falcon, Kolosul, Kumulus, Kvašljivi sumpor, Microthiol special, Thiovit Jet, Webesan, Webetin, Akord, Folicur Mystic...


Komentari

expand_less