access_time 25.01.2021 (08:54:59) person Admin

Pepelnica krastavaca

Pepelnica krastavaca


Pepelnica krastavaca - Erysiphe cichoracearum

 

Pepelnica je redovna bolest na krastavcima, a javlja se s istim intenzitetom u polju kao i u zaštićenom prostoru. Vrlo tipičan simptom infekcije je pepeljasta prevlaka na licu lista, koja se lako uklanja dodirom prsta. Kod jake zaraze posebno u zaštićenom prostoru može biti zaraženo i naličje lista. Ponekad mogu biti napadnuti kotiledonski listovi i vreže. Dva su uzročnika pepelnice Sphaerotheca fuliginea koja na listovima razvija pepeljasto sivu i Erysiphe cichoracearum baršunasto belu prevlaku.

Gljivice, uzročnici pepelnice, prezimljuju na korovima, a na veće udaljenosti ih raznosi vetar. Povišena vlaga vazduha do najviše 90% pogoduje razvoju bolesti, ali se obe gljivice mogu razvijati i kod niske relativne vlage vec od 50%. Isto tako razvoju bolesti jako odgovara intenzivan rast biljaka, umerene temperature i slabije svetlo.

Suzbijanje pepelnice

Kao preventivna mera preporučuje se setva otpornijih hibrida, a kod osetljivih hibrida preventivna ili kurativna prskanja s nekim od fungicida na bazi sumpora (7 dana u polju i u zaštićenom prostoru), Quadris, Promesa (3 dana), Rubigan EC (7 dana), Nimrod 25 EC (7 dana), Systhane 12 E, Systhane 24 E (14), Anvil (7 dana) , Karathane, i Sabithane (samo do prve cvatnje).


Komentari

expand_less